Kader mi, değil mi?

             Kader mi, değil mi? Seçimlerimiz mi?

İnsanlar seçimlerini değiştirerek kaderlerini ( Alın Yazısı da diyebiliriz.) değiştirebildiklerini, ya da değiştirebileceklerini sanırlar. Tabii bazılarımız. Diğerleri başını eğerek kabullenir. Değiştirdiklerini sananlar örneğin; Bir yerden bir yere gitmek için otobüs, tren veya uçak bileti alıp, sonradan içlerinden gelen bir hisle veya gördükleri bir rüyayla gitmekten vaz geçerler. Sonrasında binmedikleri araç kaza yapınca da, bu seçimle kendi şanslarını, kaderlerini değiştirdiklerini sanabilirler. Oysa o kazada yaralanan, ya da ölen birisi de kaderini kendi seçmiş olmuyor mu?

            Kader, insanların isteklerine göre değişen bir oluşum değildir. Kader; başlı başına bir olgudur. Kader; tüm dünyayı, tüm evreni, canlıları, cansızları, tüm varlıkları avucunda tutan, onları istediği gibi yöneten bir güç, bir karar vericidir. 

            İstediğimiz, istemediğimiz, yaşadığımız, yaşayamadığımız, sağlık, mutluluk, kazanç, kayıplar sadece insan oğlunun kaderi değildir. Dar bir görüşle kendimize mal ettiğimiz bir karşı  konulmaz, bir boyun eğme olgusu değildir. Kapsadığı tüm evrendir. Başlangıcından, sonuna kadar ( tabii bir sonu varsa) tüm evren ve belki de ötesi... 

                                                                                                          22/ 02/ 2021

                                                                                                        Nesrin Sönmezışık 


Yorumlar