Zamane Gençliği


29 Mayıs 2016 ·
ZAMANE GENÇLİĞİ

Bizim çocukluğumuzda ve gençliğimizde, büyüklerimizden sıkça duyduğumuz bir söylem vardı.Artık buna deyim de diyebiliriz.

"Zamane Gençliği", Zamane Çocuğu."

Kendi çapında yenilikleri izleyen, uygulamaya çalışan, özenen bir çocukluk ve gençlikti.

Büyüklerimizin çoğunluğu bu deyimi ya da terimi kullanırken, yüzlerinde hafif bir tebessüm; aslında onaylamıyor gibi görünüyor,bir yandan da kendi heveslerini çocuklarında gördükleri için mutlu oluyorlardı. Biraz daha cesur olanlar da ayak uyduruyorlardı zaten.Neye mi? Kılık kıyafetlerinden, davranışlarına( yemek de dahil..), konuşmalarına kadar çağdaş görünmeye çalışırlardı. Öyle ki; benim doğup büyüdüğüm Biga'da tayyör giyip, tüllü şapka ile sokağa çıkan, ekonomik durumu daha iyi olan hanımlar vardı. Biz çocuklar,gençler, onları hayranlıkla izlerdik.Hatta kıskanırdık; neden bizim annelerimiz onlar gibi giyinmiyor diye. Açıkçası; takdir etmemizin en büyük etkeni; bu hanımların, her türlü mahalle baskısına karşın vazgeçmemeleriydi. O devirde, dedikodu, mahalle baskısı, çekememezlik de
had safhadaydı. Bu da unutulmamalı. Onun için; böyle baş kaldıran hanımlar beyler bizim gözümüzde birer halk kahramanıydı.
       Biz çocukların ve gençlerin böyle düşünmesini sağlayan, bizleri yetiştirmek için olağan üstü çaba harcayan, medeni görünmenin, medeni dünüşünmenin adımlarından olduğunu öğreten, fakat,yöresel kılıklara da saygı gösteren bireyler olmamızda emek veren öğretmenlerimizdi.
        Bizlere kitap okumayı, sosyal etkinliklerde bulunmayı,okumanın, öğrenmenin ne kadar gerekli olduğunu aşılayan Atatürk'çü öğretmenlerimiz vardı. Bilgi dağarcıklarında bizim için
yararlı ne varsa bize aktaran öğretmenlerimiz aynı zamanda çağdaş görünümlü, kendine güvenen,öz verili, çalışkan öğretmenlerdi.

Allah böyle öğretmenlerden razı olsun. Onları saygıyla anıyorum.

Biz "Zamane Gençleri ve Zamane çocukları" tahmin edemeyeceğiniz kadar çok kitap okuduk.Öğretmenlerimiz hep şunu söylerdi:" Kitap okuyun ki; önce zihniniz açılsın, sonra ufkunuz."

Ne kadar güzel bir söz.

Herkesin, saygılı, meraklı, okuyan, başarılı Zamane Çocukları", "Zamane Gençleri" olsun inşallah!

Biga'ya da selam, saygı ve sevgilerimle.


Nesrin Öztürk Sönmezışık

29-05- 2016 Antalya

Yorumlar