Ukulele günümüzün en popüler müzik aleti

Ukulele günümüzün en popüler müzik aleti
Bu minik müzik aletleri artık neredeyse her evde bulunmaya başladı. 


Anavatanının Hawai adası olduğu sanılsa bile, gerçek biraz farklıdır. Ancak oradan yayılmıştır diyebiliriz.

1879 da Portekiz kökenli göçmenler tarafından Madeira Adalarından ukulele benzeri bir telli çalgı getirilmiş Bir ağustos gecesi çalıp söyleyerek Hawailileri eğlendirmişler. Hatta 1879 yılında, bu eğlenceden bir kaç gün sonra Hawai Gazetesi; Madeira dan gelenlerin gece yaptıkları sokak konserlerinden bahsederek
halkın çok eğlendiğini yazmış. Daha sonrakı bir kaç yılda bu üç göçmen bu çalgıyı geliştirip yapmaya başlamışlar. Ukulelenin ilk yapımcılarının bu göçmenler olduğu kabul edilmektedir.

Hawai kralı Kalakaua' nın (Ukulele kelimesine benzeliği dikkatimi çekti) Bir İngiliz subayı varmış. Bu ukuleleyi çok iyi çalarmış.  Böylece, ukulele saygınlık kazanmış.

Ukulele; Hawai dilinde: "oo-koo-leh-leh" dir. Yaygın olarak dört boyutu olan (soprano,konser,tenor, bariton) Ukulele, Madeira ve Azorlar tarafından tanıtılan küçük gitarlardır.

Mario Maccaferri 1949 ve 1960 yıllarının sonuna kadar plastik ukulele üretmiş, daha ucuz sattığı ukuleler, ders amacı güdülerek okullarda yaygınlaştırılmış.1960 larda Kanadada öğretim aracı olan ukulele için İngilterede orkestra ve dernekler kurulmuş, Amerikada 1915 sonbaharında
San Francisco'da Pasific Fuarında Ukulele topluluğu popüler hale getirilmiş.

Ülkelerin bir çoğunda kurulan derneklerle ukulele sevdası başlamış.
Ukulele adının verilmesine bir sebep de, çalarken elin zıplar gibi hareketler yapması söyleniyor.

1990 lı yıllara kadar popülaritesi süren bu "bücür telli çalgı" , daha sonraki yıllarda her nedense gözden düşmüştür. 90 lardan sonra ise yeniden sevilip, kabul görmesi ile ukulele tüm dünyada müzikte iyi bir yer kapmış oluyor.

Yorumlar